Hadrah, tar & gendang Melayu Sarawak Hadrah, tar & gendang of the Sarawak Malay - Malaysia. Jabatan Muzium; Malaysia. Kementerian Kebudayaan, Kesenian dan Warisan (Kuala Lumpur : Jabatan Muzium Malaysia, 2006)
Masyarakat Melayu Sarawak menerima permainan Hadrah, Tar dan Gendang sebagai permainan tradisi yang diwarisi semenjak genarasi lalu. Permainan Hadrah ini mirip kepada pengaruh Arab dan padang pasir manakala permainan Tar dan Gendang mencerminkan persembahan Melayu Asli.
Keywords: Folk dancing, Malay -- Sarawak; Folk music -- Sarawak; Performing arts -- Sarawak