Pelayaran dunia Melayu - Haris Abd. Kadir; Kamarul Baharin A. Kasim; Zaidi Hj. Mohamed; Malaysia. Jabatan Muzium ([Kuala Lumpur] : Department of Museums and Antiquities, Ministry of Culture, Arts & Heritage, 2004)
Kepulauan Melayu mempunyai kaitan rapat dengan alam maritim dan terbukti aktiviti pelayaran merupakan nadi kemajuan dan perkembangan kerajaan-kerajaan Melayu di Nusantara sejak berabad lamanya. Kisah-kisah pelayaran, rekabentuk kapal, kepintaran mengharungi samudera dan kreativiti budaya mencatatkan pelbagai sejarah perdagangan, hubungan politik dan penguasaan pemerintahan dalam tamadun Melayu.
Keywords: Malay Archipelago -- History, Naval; Malays (Asian people) -- Social life and customs; Malays (Asian people) -- Travel; Navigation -- Malay Archipelago; Sailing -- Malay Archipelago; Seafaring life -- Malay Archipelago